top of page

MEKAANINEN JOUTSEN: SUKUPUUTTOPARATIISI 10.10.

Aikuisten nukketeatteriesitys vyöryttää esiin teräviä näkökulmia ajankohtaiseen vapaaehtoisen lapsettomuuden teemaan ja kasvattaa niistä visuaalisen, runollisen ja groteskin maailman.

MEKAANINEN JOUTSEN: SUKUPUUTTOPARATIISI 10.10.
MEKAANINEN JOUTSEN: SUKUPUUTTOPARATIISI 10.10.

Paikka & aika

10 Oct 2021, 14:00

Helsinki, Hämeentie 3, 00530 Helsinki, Finland

Tietoa tapahtumasta

Aikuisten nukketeatteriesitys vyöryttää esiin teräviä näkökulmia ajankohtaiseen vapaaehtoisen lapsettomuuden teemaan ja kasvattaa niistä visuaalisen, runollisen ja groteskin maailman. Kaikki näyttää erilaiselta, jos ei ajattele lisääntymisen olevan ihmisen perustehtävä. Esitys nähdään ensimmäistä kertaa live-yleisön edessä KokoTeatterilla 8.–10.10.

Eeva elää elämää, josta muiden mielestä puuttuu jotakin. Toisten unelmat eivät kuitenkaan ole Eevan, ja hänen tarinansa laajenee yhteiskunnan oletusten vastaisesti koko universumin kokoiseksi elämän mysteeriksi ja juhlaksi. Yksi tarinan päähenkilöistä on tiheäpulssinen Itämeri ja sen elämää kuhiseva pohjamuta, jota Eeva työkseen tutkii.

"Hei, olen Eeva. Ding dong, ding dong. Olen biologisen kellotornin opas. Levitän jalkani kuin viisarit tämän kuolevan kaupungin ylle."

Sukupuuttoparatiisi on hengästyttävä syvänmerensukellus ja shamaanimatka lapsettomuuden arkeen ja myyttiin.  Käsikirjoittaja Reetta Niemelä on mm. surrealistisista lastenrunoistaan tunnettu sanankäyttäjä, joka jaksaa ihailla maapallon väsymättömiä sankareita, hyönteisiä, pölyttäjiä, mikrobeja ja muita kanssakulkijoita.

Mekaaninen joutsen on nukketeatteriohjaaja Alma Rajalan esityskohtaisesti kokoama elävä ensemble, jonka alkusysäyksenä on ollut halu kehittää uudenlaista teatterikieltä. Sukupuuttoparatiisissa kohtaavatkin teatteritaiteen kokeilevat, kiinnostavat tekijät. Esityksen lavastaa ja nuket rakentaa Heini Maaranen, jonka vahvaa, rujon kauniiksi luonnehdittua kädenjälkeä on ihasteltu lukuisissa kiitetyissä produktioissa. Lavalla nähdään eturivin nukketeatteritaiteilijat Merja Pöyhönen ja Riina Tikkanen sekä monipuolinen näyttelijä Petriikka Pohjanheimo.

Sukupuuttoparatiisi-esitykseen liittyy kuusiosainen podcast-sarja, jonka ensimmäinen jakso julkaistiin maaliskuussa 2020. Podcast on kuunneltavissa Soundcloudissa (https://soundcloud.com/user-32584102).  Podcastissa toimittaja Pauliina Grym pureutuu lisääntymättömyyden teemoihin eri näkökulmista ja eri vieraiden kanssa.

Sukupuuttoparatiisia on tukenut Koneen säätiö, Taiteen edistämiskeskus sekä Helsingin kaupunki ja se toteutetaan Nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsin laajan sateenvarjon alla.  Esityksen omat sivut: http://www.sukupuuttoparatiisi.com/

Työryhmä:

Dramaturgia ja ohjaus: Alma Rajala

Käsikirjoitus: Reetta Niemelä

Nuket ja lavastus: Heini Maaranen

Koreografia, apulaisohjaaja: Lee Lahikainen

Esiintyjät: Merja Pöyhönen, Riina Tikkanen, Petriikka Pohjanheimo

Valosuunnittelu: Nadja Räikkä

Äänisuunnittelu: Tuuli Kyttälä

Pukusuunnittelu: Noora Salmi

Tuottaja: Moona Tikka

Graafinen suunnittelu, projisoinnit, valokuvat: Jussi Virkkumaa

Liput

 • Pääsylippu

  €29.50
  Sale ended
 • Alennusryhmä 1

  Eläkeläinen

  €24.50
  Sale ended
 • Alennusryhmä 2

  Opiskelija, työtön, varusmies, siviilipalvelusmies

  €19.00
  Sale ended

Total

€0.00

Jaa tämä tapahtuma

bottom of page