top of page

Lain§uojattomat
IISALMESSA 8.-11.6.2023

Tiedote 1.2.2023

Julkaisuvapaa heti
 

Lain§uojattomat-teatterifestivaali haasteiden edessä
 

KokoTeatteri on saanut kunnian ottaa vastaan Lain§uojattomat-festivaalin luotsattavaksi. Lain§uojattomat-festivaali perustettiin vapaan kentän teatteriryhmien kesken jo vuonna 2000. Tarve tapahtumalle, joka toimii alustana eritoten vapaan kentän työryhmille, oli ja on edelleen todella suuri. Festivaali on aina ollut myös kohtaamispaikka, paitsi yleisölleen ja tekijöilleen, myös taiteilijoille kollegiaalisesti. Tapahtuman kerrannaisvaikutukset alueen elävöittämiseksi ovat olleet mittavan suuret. Rahoituksen sekä festivaaliorganisaation rakentaminen kysyy pitkäjänteistä työtä ja festivaali onkin nyt suurten muutosten johdosta vaikeiden haasteiden edessä.


Ikäväksemme joudumme ilmoittamaan, että festivaalin taustaorganisaationa toimiva KokoTeatteri ei saanut ansioikkaasta hakemuksesta huolimatta sitä kaikista tärkeintä ja suurinta rahoittajaa festivaaliin mukaan. Aiemmin Porissa järjestettyä tapahtumaa tukenut Taike ei lähtenyt rahoittamaan festivaalia, joka siirtyy olosuhteiden pakosta uudelle toimijalle ja uudelle paikkakunnalle Iisalmeen. Vapaan kentän ainoa esittävän taiteen festivaali on vaarassa jäädä ilman rahoitusta yli kahdenkymmenen viriilin toimintavuoden jälkeen. Kordelinin rahasto on uskonut tapahtumaan antaen pienen pesämunan festivaalin rahoittamiseksi. Silti tapahtuma on vaarassa supistua mahdottoman pieneksi, vain varjoksi entisestä.


Pettymys on suuri, sillä ohjelmistohakemuksia on saatu runsain määrin. Hakemuksia tuli ympäri Suomea muun muassa Porista, Lahdesta, Helsingistä, Joensuusta, Kuopiosta, Hämeenlinnasta, Tampereelta, Jyväskylästä, Oulusta sekä Kajaanista. Myös kansainvälisiä hakemuksia saapui Englannista ja Islannista. Mukana hakemuksissa oli puheteatteria, lukudraamaa, performanssitaidetta, nykysirkusta, akrobatiaa, klovneriaa, musiikkiteatteria, nykytanssia, tanssiteatteria, lasten- ja nuortenteatteria, koko perheen teatteria, sooloesityksiä, monologeja ja kokeellista teatteria. Suunnitteilla oli avata festivaalia entistä laajemmin esittävien taiteiden vapaiden ammattiryhmien festivaaliksi. Esityspaikkoja oli suunniteltu ainakin Iisalmeen, Kiuruvedelle ja Vieremälle. Yhteistyökumppaneiden kanssa neuvoteltu, suunnitelmat olivat jo pitkällä.


KokoTeatterissa ei ole koskaan pelätty hihojen käärimistä, mutta tässä kohtaa festivaalia joudutaan sopeuttamaan rajusti alustaviin suunnitelmiin verrattuna. Viesti KokoTeatterista on kuitenkin kirkas: festivaali tulee, mutta valitettavasti paljon pienempänä. Nyt on se hihojen käärimisen aika. KokoTeatteri ei anna liekin sammua!


Ohjelmistovalintoja tehdään kevään aikana ja valittuihin työryhmiin otetaan yhteyttä valintaprosessin edetessä.


Iisalmessa tavataan 8.-11.6.2023.


Lisätietoja festivaalista ja haastattelupyynnöt: sini@kokoteatteri.fi 

Lainsuojattomilla mukana:

kordelinlogo.png

Tutustu tiloihin

bottom of page