top of page

KokoTeatterin turvallisemman tilan periaatteet

Turvallisempien tilojen käsite on lähtöisin ala- ja vaihtoehtokulttuureista, erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tapahtumista, joissa on haluttu varmistaa, että kaikki tapahtumiin osallistuvat henkilöt voivat olla paikalla omana itsenään, ilman pelkoa toiseuttavasta käytöksestä tai väkivallasta.

Nämä turvallisemman tilan ohjeet on laadittu, jotta KokoTeatteri tuntuisi mahdollisimman monille turvalliselta paikalta tehdä työtä ja nauttia esittävistä taiteista. Haluamme, että tunnet olosi tervetulleeksi KokoTeatteriin sekä KokoTeatterissa järjestettävään toimintaan. Ohjeiden tarkoituksena on luoda turvallisempaa ilmapiiriä, avoimempaa keskustelukulttuuria ja tarvittaessa purkaa konflikteja rakentavasti. Vastuu tilan ylläpitämisestä on kaikilla, jotka astuvat KokoTeatterin tiloihin.

KokoTeatteri lupaa

 • Henkilökuntamme puuttuu asiattomaan käytökseen. Emme hyväksy mm. rasismia, sukupuoleen tai seksuaalisuuteen kohdistuvaa syrjintää tai huonoa käytöstä, ableisimia, pilkkaa, vihaa, ivaa, toisen nolaamista tai häirintää.

 • Kunnioittamme kaikkien rajoja, sekä fyysisiä että psykologiasia, yksityisyyttä ja pronomineja. Henkilökuntamme ei tee oletuksia kenenkään sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, kansallisuudesta, uskonnosta, sosioekonomisesta taustasta tai muistakaan yksityisistä aiheista.

 • Lupaamme olla tukenasi ja henkilökunnalle voi aina ilmoittaa huonosta käytöksestä tai muista epäkohdista.

 • Pyydämme anteeksi ja kannamme vastuun, jos toimimme väärin.

 • Olemme yhteydessä asiakkaisiin ja tiedotamme heitä esimerkiksi muutoksista. Ilmoitamme aina lipun ostaneille etukäteen, mikäli esitys esimerkiksi taltioidaan. Pyrimme myös kuvaamaan taltiomme niin, että mahdollisimman vähän yleisöä on näkyvissä. Ketään ei kuvata meidän puolestamme ilmoittamatta.

 • Tapahtumiimme on esteetön kulku sitä tarvitseville.

 • Meillä saat olla oma itsesi! KokoTeatterilla ei ole esimerkiksi pukukoodia ja meille voit tulla aina juuri sellaisena kuin olet. 

 • Koulutamme itseämme ja päivitämme näitä turvallisemman tilan periaatteita. Arvostamme palautettasi siitä, miten voimme parantaa tapahtumiamme tulevaisuudessa. Ole meihin yhteydessä matalalla kynnyksellä, jos sinulla on kommentteja tai kysymyksiä. 

 

Mitä odotamme kaikilta tiloissamme työskenteleviltä, vierailevilta, asiakkailta ja esiintyjiltä

 • Älä oleta ulkonäköön tai toimintaan perustuen. Älä tee oletuksia kenenkään seksuaalisuudesta, sukupuolesta, kansallisuudesta, etnisyydestä, uskonnosta, arvoista, sosioekonomisesta taustasta, terveydestä tai toimintakyvystä. Tiedosta omat oletuksesi, puhu omasta kokemuksestasi, älä toisten puolesta. Kunnioita kaikkien itsemääräämisoikeutta.

 • Älä pilkkaa, ivaa, halvenna, sysää syrjään tai nolaa ketään puheillasi, käytökselläsi tai teoillasi. Pitäydy ulkonäön arvostelusta, juoruilusta ja stereotypioiden ylläpitämisestä.

 • Anna tilaa. Pyri huolehtimaan siitä, että kaikilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Älä jyrää muiden mielipiteitä ja anna puheenvuoro. Kunnioita myös toisten yksityisyyttä ja käsittele arkoja aiheita kunnioittavasti. Kunnioita ja kuuntele muita. Pyri olemaan avoin uusille näkökulmille. 

 • Kuuntele ja opi. Ota vastaan uudet aiheet, henkilöt ja näkökulmat ennakkoluulottomasti. Suhtaudu jokaiseen vastaantulevaan asiaan ja tilanteeseen mahdollisuutena oppia uutta ja kehittyä. On sallittua ja hyvä kertoa, että et tiedä tai tunne jotain asiaa tai et ole varma miten teatterissamme tulisi toimia. Voit aina kysyä lisätietoa.

 • Kunnioita muiden yksityisyyttä. Jos otat valokuvia tai videoita joita haluat julkaista, varmista, että se sopii kaikille kuvassa näkyville.

 • Pyydä anteeksi, jos olet loukannut tahallisesti tai tahattomasti muita.

Olemme hyödyntäneet  kirjoittamisessa esimerkkejä muiden toimijoiden vastaavista periaatteista. 

Kiitos: Kulttuuria kaikille, Ruskeat Tytöt, Eskus, Rakastajat-teatteri, Levoteatteri, YKliitto. 

bottom of page