top of page

SHOKKITILOJA

Shokkitiloja on amerikkalaisen näytelmäkirjailija Sam Shepardin kirjoittama teos, jonka KokoTeatterille on suomentanut käsikirjoittaja Susanna Laaksonen. KokoTeatterissa 27.9.-17.11.2002.

SAM SHEPARD: Shokkitiloja
-vaudevillepainajainen-

KokoTeatteri ylpeänä esittää Susanna Laaksosen suomentaman ja Sam Shepardin kirjoittaman näytelmän Shokkitiloja. Ensi-iltamme on teoksen suomenkielinen kantaesitys.

Esityksen ohjaa Sami Ylisaari, joka on aiemmin työskennellyt Lontoossa mm. Rosemary Branch Theatressa, Brockley Jack Theatressa sekä George Wood Theatressa. 26-vuotias Ylisaari on valmistunut teatteriohjaajaksi Goldsmiths College, University Of Londonista.

Sam Sheppardin Shokkitiloja (1991) on postmoderni poliittis-filosofinen kommentti Vietnamin-sodan jälkeisestä Amerikasta. Näytelmä voidaan tulkita Sheppardin voimakkaana henkilökohtaisena kannanottona sodan järjettömyyttä vastaan. Shokkitiloja muodostui vaietuksi näytelmäksi Yhdysvalloissa sen sisältämän yhteiskuntakritiikin vuoksi. Näytelmä käsittelee sotaa käyvän yhteiskunnan tuntoja ja purkaa sodan traumoja. Teeman ajattomuus korostuu nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa; perinteisten vihollisten poissa ollessa terrorismi täyttää tarvittavan tyhjiön. Onko niin, että jumalattomassa kosmoksessa ihmiselämän arvo ja identiteetti ovat hukassa? Tarvitsemmeko me vihollisen ollaksemme täysiä? Missä muualla näytelmä voitaisiin esittää kuin KokoTeatterissa!

-kyllä, teatteri on taas poliittista-


Kritiikeistä:

“…Sam Shepard sai idean näytelmäänsä alkuvuodesta 1991 katsoessaan pikaruokalan televisiosta Persianlahden sodan uutisointia. Shokkitiloja ehti näyttämölle parissa kuukaudessa, mutta yleisö ei sulattanut sen muotoa eikä sisältöä. Shepardin Kantaesitykselle buuannut yleisö olisi tuskin yhtään ilahtuneempi kuvataiteilija Teemu Mäen näyttämölle virittämästä taustakankaasta, joka muistuttaa huomattavasti USA:n lippua ja näyttää siltä kuin sitä olisi uitettu veressä…”
Näytelmä Persianlahden sodasta kyselee kansakunnan tilaa, Lauri Meri, HS, Julkaistu 29.9.2002

Työryhmä:
Ohjaus: Sami Ylisaari
Rooleissa: Henry Hanikka, Nina Hyvärinen, Sami Saikkonen, Andrei Sandberg ja Anna Veijalainen
Suomennos: Susanna Laaksonen
Lavastus: Teemu Mäki
Valosuunnittelu: Helena Roivainen
Pukusuunnittelu: Sanja Kangas
Äänisuunnittelu: Juha Tuisku
Tekniikka: Mikko Orpana, Juho Rahijärvi ja Jukka Lind
Lavastusassistentti: Toni Lampela
Järjestäjä: Iida Heinonen
Valokuvat: Tero Vesterinen ja Jaakko Vuorenmaa
Graafinen suunnittelu: Aki-Pekka Nieminen ja Mia Kivinen
Tuotantoassistentit: Tuula Polino, Erika Sampio ja Sami Ylisaari
Tuottaja: Anna Veijalainen

Suomenkielinen kantaesitys 27.9.2002 klo 19
Muut esitykset 2.10. / 5.10. / 15.10. / 16.10. / 17.10. / 19.10. / 4.11. / 5.11. / 6.11. / 13.11. / 15.11. / 16.11. / 17.11.2002 klo 19

bottom of page