top of page

KUNINGAS LEAR – VELJENI KUNINGAS

Vanajan vankilan vuonna 2010 Punahilkka-näytelmällä alkanut naisvankien teatteritoiminta saa jatkoa vuoden vaihteessa Helsingissä, kun seitsemän vankilassa rangaistustaan suorittavaa naista esittää ”Kuningas Lear – Veljeni Kuningas” -näytelmän KokoTeatterissa 7.-9.1.2011.

Nuorin mukana oleva naisvanki on 24-vuotias ja vanhin 50-vuotias. Kolme on ensimmäistä kertaa vankilassa. Muilla kertaisuuksia on enemmän, yksi osallistujista on jo kahdeksatta kertaa vankilassa. Yksi naisista oli mukana myös Punahilkka-produktiossa.

Näytelmän käsikirjoitus on syntynyt työryhmän tekemänä Shakespearen näytelmän Kuningas Learin pohjalta.

– Ahneus kuljettaa petokseen. Yleensä tämä kokemus tapahtuu jo lapsuudessa, jos sosiaalinen vuorovaikutus on vinoutunutta, ja vallankäyttö ruokkii hyväksikäyttöä. Työryhmä on tutkinut Shakespearen näytelmää tästä näkökulmasta. Nämähän ovat kokemuksia ja tunteita, joita meidän kaikkien on vaikea käsitellä rehellisesti itsessämme ja lähipiirissämme”, kertoo näytelmän ohjaaja Hannele Martikainen.

Näytelmän musiikista vastaa Mikko Perkola, joka soittaa esityksessä viola da gamba –barokkisoittimella Pelle Miljoonan musiikkia vanhaan tyyliin sovitettuna.

Viime vuonna Vanajan naisvangit tekivät Suomen vankeinhoidon historiaa, kun he esittivät tuttuun satuun perustuneen itse valmistelemansa ja musiikkiteatteriohjaaja Hannele Martikaisen dramatisoiman näytelmän ”Punahilkka” Hämeenlinnan kaupunginteatterissa. Näytelmän yleisöesitykset olivat loppuunmyytyjä, ja kokemukset projektista olivat muutenkin erinomaiset.

Työryhmä:
Tekstin sovitus: työryhmä
Ohjaus: Hannele Martikainen
Koreografia: Ninu Lindfors
Puvut ja lavastus: Riina Ahonen
Viola da gamba: Mikko Perkola
Valosuunnittelu: Mikko Orpana

Kotimainen kantaesitys 7.1.2011 klo 19
Muut esitykset 8.1. klo 19 / 9.1.2011 klo 16 / 19

bottom of page