top of page

Arkkityypit: Vapaus

Vapaus on viisaan, seikkailija-tutkimusmatkailijan ja viattoman tähtäimessä eri suunnista käsin. Vapaus-arkkityypit edustavat idealismia ja eskapismia, elämästä selviytymisen ja taiteen tekemisen perusaineksia.

Vapaus on viisaan, seikkailija-tutkimusmatkailijan ja viattoman tähtäimessä eri suunnista käsin. Vapaus-arkkityypit edustavat idealismia ja eskapismia, elämästä selviytymisen ja taiteen tekemisen perusaineksia.
Seikkailija seikkailee keskisävelviritteisen cembalon villeillä intervalleilla, 1600- ja 2000-luvun rajapinnalla. Marianna Henriksson soittaa Byrdin metsävaelluksen, Frescobaldin toccatan, Virtaperkon vapautumisfantasian sekä oman lämppäbiisinsä.

Viisas-ohjelma tutkii viisauskäsityskehitystä. Renessanssin aikana musiikki laskettiin viisaustieteisiin matematiikan alalajina, ja monet renessanssisäveltäjät olivat myös matemaatikkoja. Barokkia kohti mentäessä viisauskäsitys muuttui mystisemmäksi. Barokin ajan salaperäisestä viisauskuvasta soitamme eri säveltäjien Psyche-teoksia. Ohjelma päättyy maailman viisastelluimman säveltäjän J.S. Bachin aivomusiikkiin. Bachin “fuugan taide” -kokoelma lienee tehty lähinnä kontrapunkti-aivojumppana eikä niinkään konserttikäyttöön, mutta emmehän me HIP-maailmassa* anna autenttisuustietoisuuden estää klassis-romanttisen konserttiasetelman kritiikitöntä kopioimista, siispä esitetään ei-esitettäväksi tarkoitettua musiikkia ja katsotaan, onko se viisasta.

Arkkityyppiviaton on kauneudenrakastaja ja haaveilija, jossa on ripaus ylimaallista. Viaton pyrkii keräämään ja luomaan ympärilleen kauneutta ja pakenee todellisuutta omaan sisäiseen maailmaansa. Viattoman ohjelmassa soitetaan ihanaa musiikkia ja haaveillaan kauneudesta eri säveltäjien kuvauksilla linnuista ja luonnosta. Tällä(kin) kertaa jätetään kysymättä, mitä tai ketä ollaan valmiita uhraamaan, että voidaan tehdä ja nauttia taidetta kaikessa rauhassa, kuunnellaan ja esitetään Camilla de Rossin Il sacrificio di Abramo-oratorion kaunis sinfonia irrallaan brutaalista uhraustarinasta ja sulkeudutaan taiteen kauneuskuplaan, kun vielä voidaan.

Maksa mitä jaksat, jos maksat -lippuja saatavilla ovimyynnissä.
Esteetön kulku takaovesta, ota tarvittaessa yhteyttä bookings@kokoteatteri.fi
*HIP=historically informed performance

Arkkityypit on taiteilijakollektiivi sekä konserttisarja, jonka konsertit perustuvat C. G. Jungin arkkityyppeihin. Konserttisarja aloittaa Arkkityypit-kollektiivin kolmivuotisen tutkielman taiteentekemisen sosioekologisesta kestävyydestä. Projektin kukin osa pureutuu barokkimusiikin, kuva- ja näyttämötaiteen keinoin yhteistyössä ympäristötieteen ja psykologian asiantuntijoiden kanssa eri kestävyysteemoihin.

Elina Häyrynen ja Natasha Lommi, tanssi Tero Hytönen, performanssi
Petri Järvinen, arkkityyppipuhe
Hanna Haapamäki, nokkahuilu ja traverso
Anni Elonen ja Anthony Marini, viulu
Louna Hosia, viola da gamba ja sello
Kaisamaija Uljas, luuttu ja puhe
Eero Palviainen, luuttu
Marianna Henriksson, cembalo
Annika Pirnes ja Jaakko Uljas, visualisointi
Ville Virtanen, valot

11. 2. klo 18.00

bottom of page